Conferința Anuală ”PROGRAIN ORGANIC-PROMOTORUL AGRICULTURI ECOLOGICE ÎN REPUBLICA MOLDOVA”, Ediția I

Conferința Anuală ”PROGRAIN ORGANIC-PROMOTORUL AGRICULTURI ECOLOGICE ÎN REPUBLICA MOLDOVA”, Ediția I

Volumul exporturilor de cereale ecologice, cultivate de către fermierii din țară, este în continuă creștere. Datorită suportului oferit, cei 63 de fermieri ai Prograin Organic din 23 de raioane, au reușit să-și exporte producția ecologică în Uniunea Europeană, implementând proiectul „Agricultura ecologică fortificată”, finanțat de Agenția din cadrul Ministerului Afacerilor Economice și Politicilor de Mediu din Olanda, susținut de Agenția Cehă pentru Dezvoltare. Acest fapt a fost reiterat la Conferința Anuală ”PROGRAIN ORGANIC-PROMOTORUL AGRICULTURI ECOLOGICE ÎN REPUBLICA MOLDOVA”, Ediția I, ce a avut loc la 29 mai, în incinta unui restaurant din Chișinău, cu suportul People in Need Moldova.

La conferință au participat: dl Nicolae Ciubuc, Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, dl Jan Husák – consilier, agenda cooperării şi proiectelor de dezvoltare, afaceri economice Ambasada Republicii Cehe, dl Sergiu Harea, Președintele Camerei de Comerț și Industrie a RM,  dna Silvia Bicenco, director de țară, People in Need Moldova, cei 63 de fermieri ai PROGRAIN ORGANIC, președinții consiliilor reionale, parteneri din străinătate și cumpărători din UE, precum Olanda, Belgia, Bulgaria și experți de nivel național și internațional din domeniul agriculturii ecologice.

Principalele subiecte abordate la conferință au fost: evoluția și sustenabilitatea proiectului, investițiile ulterioare în lanțul valoric, importanța conexiunii cu cumpărătorii din UE, analiza evoluției prețurilor pe piață, strategia prețurilor pe culturi, etc.

În cadrul prezentărilor au fost decernați și premiați:

  • ”LOGOFAT-PRIM” S.R.L., ”MICU & CO” S.R.L. și ”LUNCA VASCAUTULUI ”S.R.L.-fermierii ce au atins cel mai înalt nivel de organizare a gospodăriei ecologice integrate.
  • ”FOCARO-AGRO” S.R.L., Î.M. ”AGROELIT” S.R.L. și ”TETRACOM-AGRO” S.R.L.-fermierii raionului Hîncești, care este pe primul loc în republică după suprafața de teren în sistem ecologic- 1 209.97 ha.
  • ”CATALAX-COM” S.R.L., G.Ț. ”CEBOTARI EUGENIA VITALIE”, G.Ț. ”ROTARU LUCIA”, ”CAMENCA NORD” S.R.L., ”CAZACU & CO” S.R.L.- fermierii ce făcut un pas important și dețin teren agricol complet integrat în sistemul ecologic, care urmează a fi susținuți în crearea fermelor zootehnice.

De asemenea, au fost premiați fermierii raionului Glodeni, care este pe al doilea loc în republică după suprafața de teren în sistem ecologic- 980.28 ha, dar primii după nr. de fermieri. S-au adus mulțumiri și s-au oferit decernări primilor fermieri PROGRAIN ORGANIC, în semn de înaltă apreciere pentru devotament și contribuție substanțială  în agricultura ecologică.

Evoluția exporturilor își menține tendința pozitivă în ultimii trei ani, ceea ce face ca sectorul agriculturii ecologice să devină tot mai atractiv pentru fermieri. Dacă în anul 2016, PROGRAIN ORGANIC a exportat în Uniunea Europeană doar cinci mii tone de cereale/boboase/leguminoase ecologice, anul trecut s-a ajuns la circa 20 mii tone exportate. Pentru anul 2019, compania preconizează exportul a 30 mii tone de marfă ecologică. În acest sens, suportul organizației neguvernamentale People in Need este remarcabil. Silvia Bicenco, director de țară, People in Need Moldova, și-a exprimat mândria pentru fermierii care muncesc în acest sector și care reușesc să-și exporte producția.

Până în prezent, pe piața europeană au ajuns produse precum grâu comun, grâu spelta, ovăz, floarea-soarelui, porumb, sorg, muștar, mazăre verde, mazăre galbenă, soia, secară, năut, linte, fasole, dovleac, lucernă, hrișcă – toate crescute în sistem ecologic, fără utilizarea ierbicidelor, insecticidelor sau fertilizanților chimici, fapt confirmat prin certificatele ecologice. Producția este depozitată, condiționată și exportată prin intermediul terminalului cerealier din zona economică liberă a Portului Internațional Giurgiulești, care este primul din Republica Moldova certificat conform standardului de siguranță și calitate a furajelor, GMP+B3.

Potrivit lui Vasile Politov, cofondatorul Prograin Organic, în cadrul companiei sunt produse culturi ecologice pe o suprafață de peste 9 mii de hectare, iar aceasta ar putea deveni dublă în următorii doi ani. Astfel, necesarul de îngrășăminte ecologice nu mai poate fi acoperit din resursele existente și dezvoltarea sectorului zootehnic, pe lângă activitatea de bază, devine o prioritate.

Spartac Chilat, cofondator al Prograin Organic, a subliniat importanța promovării agriculturii ecologice și, în special, a Republicii Moldova ca producător și furnizor de cereale ecologice pe piața Uniunii Europene.

Dl Nicolae Ciubuc, Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului a menționat faptul că fost onorat să participe la conferința organizată de PROGRAIN ORGANIC, alături de un grup de producători care practică agricultura ecologică în Republica Moldova căror le-a urat mult succes și realizări frumoase.

Cultivarea cerealelor în regim ecologic aduce beneficii atât pentru sănătate, cât și pentru sol și apă, a căror degradare încetează odată ce nu mai sunt utilizate produse chimice la creșterea producției agricole. Avantajele agriculturii ecologice sunt vizibile atât pentru oameni, care consumă produse sănătoase, cât și pentru mediul antreprenorial, în care se pot dezvolta afaceri prospere, rezultatul economic și profitul fiind dublu față de agricultura convențională. Practicarea agriculturii ecologice va da un impuls dezvoltării sectorului zootehnic, care la rândul său va contribui la ameliorarea fertilității solului, iar PROGRAIN ORGANIC va continua să susțină și să promoveze agricultura ecologică, anul viitor prezentând rezultatele respective la Conferința Anuală, care va avea loc în anul 2020.