Interviu cu Dumitru Lefter, membru al Consiliului MOVCA
Dumitru Lefter reprezintă compania moldo-olandeză S.R.L. „Prograin Organic”. Este și directorul Centrului de mediere al Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, membru al Consiliului de mediere al Ministerului Justiției, precum și membru al Consiliului MOVCA. Este unul dintre cei care se implică activ în activități asociative, în cele de reprezentare, și își dorește ca în țara noastră agricultura ecologică să ia amploare.
– Ce implicații are asupra entității pe care o conduceți apartenența la Asociația MOVCA?
– Aș vrea să menționez că S.R.L. „Prograin Organic” este una din cele patru companii care a stat la baza fondării MOVCA. Scopul acestei asociații e de a uni sub umbrela sa fermierii și procesatorii produselor ecologice, ca membrii să-și promoveze interesele, să se sprijine reciproc în realizarea scopurilor și să fie reprezentați pe măsură. Or, prin asociere încercăm să construim un dalog cu instituțiile statului, pentru ca opinia noastră să fie auzită și luată în considerație. Prin asociere obținem mai multe posibilități de a participa la expoziții și a avea întâlniri cu actorii principali atât din țara noastră, cât și de peste hotare. În cadrul MOVCA avem un dialog constructiv cu membrii, adică operatorii din agricultura ecologică. Deci, este vorba despre o serie de avantaje pe care ni le-am propus în momentul creării asociației și de ele beneficiază orice membru, iar compania noastră nu este o excepție. Considerăm că lanțul valoric al agriculturii ecologice este de o importanță vitală pentru atingerea pe termen lung a unui anumit nivel de sustenabilitate de către fermierii din țara noastră.
– Cum ați aprecia serviciile oferite în prezent de MOVCA și ce activități ar mai fi necesare?
– Ceea ce oferă MOVCA ține în primul rând de educație și formare în agricultura ecologică, în special prin intermediul platformei www.studii.movca.md, de la plantare și până la comercializarea organizată. La fel, aceste servicii se referă la advocacy în raport cu instituțiile publice, promovare și comercializare, mai nou și cu amănuntul prin platforma www.biofood.md, a produselor ecologice. Ar mai fi de menționat accesul la expertiză tehnică de-a lungul lanțului valoric, construirea și valorificarea relațiilor cu alte organizații partenere angajate în sectorul ecologic. Ne dorim să extindem în continuare portofoliul de servicii, să oferim agenților economici membri și coaching, și consultanță agricolă, și instruiri tematice, și mai multe întâlniri de tipul B2B, și mai multe expoziții, ca să ne facem cât mai vizibili pe piața națională și internațională.
– Ce idei, inițiative ați vrea să promovați în calitate de membru al consiliului?
Consider că odată cu aprobarea noii strategii, MOVCA va deveni și mai prezentă în viața agriculturii din Republica Moldova. În calitate de membru al consiliului îmi doresc să promovez cât mai multe inițiative care să vină în ajutorul membrilor în general și în promovarea agriculturii ecologice în special. Este important să mărim portofoliul de servicii pentru membrii nostri, să fim implicați în diferite inițiative și proiecte internaționale și locale, să promovăm modificări legislative în vederea alocării mai multor subvenții pentru agricultura ecologică, dar și pentru ajustarea cadrului normativ la cele mai bune practici internaționale.
Consider indispensabil să avem o comunitate de membri proactivi, deschiși, transparenți, aceste principii fiind foarte importante pentru un impact pozitiv în efortul depus pentru promovarea agriculturii ecologice din Republica Moldova.
Ne-am propus să promovăm acest concept de agricultură atât în rândul fermierilor, cât și în raport cu instutuțiile statului. Deși agricultura ecologică din Moldova reprezintă în prezent doar circa un procent din terenul arabil, împărtășim viziunea fermă privind conversia semnificativă de la agricultura convențională la cea ecologică. Vom atinge acest obiectiv doar dacă fermierii și instituțiile statului vor înțelege beneficiile acesteia. Or, agricultura ecologică este cheia spre sistemele agricole cu adevărat durabile ce promovează ciclul de resurse, echilibrul ecologic și conservă biodiversitatea.
Cu părăre de rău, pentru mulți fermieri scopul de bază este valorificarea la maximum a resurselor din sol. Ei nu respectă asolamentul, regulile de bază ale agriculturii, nu se gândesc la sustenabilitate. În consecință, starea actuală a terenurilor agricole este una precară și, dacă atitudinea nu se schimbă, impasul nu doar că nu va fi depășit, ci se va aprofunda și mai mult.
În prezent, pe piața internatională crește cererea pentru produsele ecologice, iar necesitatea de a le consuma crește și în rândul familiilor din țara noastră, pentru că lumea conștientizează deja cât de importantă este sănătatea, iar când vine vorba de copii, părinții sunt gata să facă orice. De aceea, sperăm că și în țara noastră se va înțelege că agricultura ecologică nu este numai despre business, profit, ci și despre sustenabilitate, responsabilitate față de populație, față de natură în general și față de sol în special.
– Ce proiecte ați implementat, lansat în agricultura ecologică, alte domenii conexe, și cu ce rezultate vă puteți lăuda?
– Aș vrea să cred că noi, cei de la „Prograin Organic”, am restartat cumva agricultura ecologică din țara noastră. „Prograin Organic” a fost prima companie certificată din Republica Moldova și care a investit în lanțul valoric al cerealelor ecologice pe întreg teritoriul țării. Am convins un grup de 50 fermieri care au crezut în valoarea agriculturii ecologice în ceea ce privește durabilitatea sectorului agricol, iar unii din ei continuă și în prezent să dezvolte aceste istorii de success. Astfel, fermierii au fost integrați în lanțul valoric, pornind de la investiții în proiecte de infrastructură, menite să faciliteze dezvoltarea sectorului de cultivare a cerealelor ecologice. Acest început a fost marcat prin darea în exploatare, în iunie 2015, a Terminalului Cerealier din Florești, cu o capacitate de depozitare de circa 2.700 m2, iar în iulie 2017 – a Terminalul Cerealier din Zona Economică Liberă a Portului Internațional Giurgiulești, cu o capacitate de depozitare de 3.250 m2. Ambele locații au o importanță deosebită și sunt destinate recepției, condiționării, depozitării și încărcării cerealelor ecologice din țara noastră.