O bună parte din producătorii de cereale eco mizează pe exportul acestora, mai puțini stabilesc contracte cu brutăriile sau fabricile autohtone. Astfel, lansarea făinii eco ambalate și etichetate corespunzător pe piața authotonă este o premieră pentru țara noastră.
Compania Prograin Organic a obținut recent certificatul ce-i permite comercializarea făinii de porumb, grâu, secară și spelta în ambalaj pe piața autohtonă drept ecologică.
„Producția obținută în acest an, din cauza secetei, este foarte mică, însă ne propunem să o procesăm și să punem la dispoziția consumatorilor din țară produse finite certificate. La moment, avem făină integrală de spelta, secară, grâu și porumb. Iar în viitorul apropiat vom avea disponibilă mazăre decojită, fasole și floarea soarelui decojită certificate eco. Acestea vor fi disponibile de îndată ce vom realiza recoltarea și procesarea”
a menționat Spartac Chilat co-fondator Prograin Organic.
În mare parte, cerealele ecologice produse în Republica Moldova sunt exportate, pe piața locală existând foarte puțin alternative pentru consumatori, de obicei, acestea fiind de import.
„Ne-am dorit mereu să producem pentru piața locală un produs eco cu identitate, iar anul 2020 doar a accelerat procesul. Totuși, am reușit să lansăm pe piață o varietate destul de mare de produse, pentru care, la sigur, se vor găsi cumpărători. Consumatorii noștri au devenit mai selectivi, ceea ce este corect. Astfel, tot mai mulți sunt în căutarea alternativelor sănătoase, iar produsele eco pe care le propunem se încadrează perfect în legitățile acestei tendințe. Trebuie să consumăm produse sănătoase, ar fi minunat acestea să devină o normalitate pentru țara noastră”.
La moment, produsele pot fi cumpărate în regim online. Totodată, potrivit lui Spartac Chilat, acestea vor fi disponibile și la piața EcoLocal. În timpul apropiat, acesta planifică să lanseze produsele și în supermarketurile din țară.
Potrivit datelor furnizate de către MADRM, în anul 2019 în Republica Moldova au fost înregistrați 152 de producători agricoli și porcesatori certificați eco. În 2019, au fost obținute 48 353,5 tone de producție ecologică. În mare parte, produsele eco crescute în Moldova sunt exportate peste hotare – 48 048,6 de tone de produse primare și prelucrate au fost exportate anul trecut.
Conform prevederilor legislației autohtone, marcarea produselor agroalimentare ecologice se utilizează în scop de etichetare, prezentare şi promovare a produselor agroalimentare ecologice şi se aplică numai la produsele agroalimentare ce au fost supuse procedurilor de inspecţie şi certificare pe tot parcursul ciclului de producţie de către organismele de inspecţie şi certificare, autorizate de autoritatea competentă în baza acreditării acordate de organismul naţional de acreditare.