Specialiştii estimează o recoltă de porumb, în medie, de patru tone la hectar. Dacă până la toamnă, ploile nu vor afecta plantele, atunci roada de pe cele 500 de mii de hectare cu porumb va fi una generoasă. Responsabilii din cadrul Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului spun că nu au făcut deocamdată estimări.
Oleg Timcu, fermierul PROGRAIN ORGANIC, din raionul Glodeni deţine 160 de hectare cultivate cu porumb, dintre care 62 de hectare sunt în sistem ecologice. Bărbatul a început să cultive porumb organic acum patru ani şi spune că diferenţa dintre calitatea roadei este imensă. Câmpul nu este tratat cu îngrășăminte chimice, deoarece fermierul vrea să le ofere consumatorilor un produs mai sănătos.
“Trebuie să nu foloseşti pesticide, fundicid, nici semănatul nu se tratează cu fundicide, absolut nimic. Nu mai vorbim de minerale. Pesticide au ajuns să aibă şi pinguinii prin peştele pe care îl consumă, noi consumăm alimente deja cu pesticide. Noi trebuie să oferim oportunitatea şi posibilitatea consumatorului să aleagă”, a menţionat agricultorul.
Anul trecut, agricultorul a avut o roadă de şase tone la hectar, iar în acest an speră să strângă mai mult.
“Anul trecut am luptat cu seceta, trebuia prelucrat de mai multe ori solul ca să scăpăm de crăpături. Anul acesta însă nu putem lupta cu ploile torenţiale care mi-a afectat acolo practic un câmp, a spălat. Într-un final, ceea ce vedem e frumos. Să vedem până în toamnă. Prognozăm 7-8 tone, vedem”, a precizat Oleg Timcu.
În ţară, circa 500 de mii de hectare sunt semănate cu porumb. Acesta va fi recoltat începând cu luna septembrie.
Ținem să reamintim că în scopul integrării lanțului valoric al cerealelor ecologice, ”PROGRAIN ORGANIC” S.R.L. vine în suportul fermierilor ecologici cu următoarele:
- Livrarea inputurilor pentru cultivarea cerealelor ecologice (material semincer, fertilizanți, preparate biologice de protecție a plantelor);
- Asistența și monitorizarea fermierilor la certificarea suprafețelor agricole, cultivate în sistem ecologic;
- Asigurarea logisticii colectării și depozitării cerealelor ecologice;
- Investiții în linii de procesare a cerealelor ecologice;
- Accesul la piețele de desfacere a cerealelor ecologice;
- Exportul producției atât în camioane, cât și pe vase maritime și barje.